Donderdag 21 september begint voor de negende keer de Week tegen Eenzaamheid. Een mooie gelegenheid om mijn aanpak en gedachten over eenzaamheid te delen. Eenzaamheid raakt mensen. Wie ik ook spreek, niemand wil eenzaam zijn, iedereen wil er iets aan doen of doet er al iets aan. Helaas vermindert het aantal mensen die zich eenzaam voelen niet of nauwelijks. En dat is eigenlijk ook niet zo vreemd. Eenzaamheid lijkt heel eenvoudig, maar is een complex en veelkoppig verschijnsel. Het gemis aan relaties die aan je verwachtingen voldoen is eenvoudig op te schrijven. Complexer is de oorzaak, de gevolgen en dus ook de aanpak. Het bieden van ontmoetingsactiviteiten of een maatje gaat voorbij aan de drempels die mensen ervaren in het maken van contact.

Een van de workshops die ik bied, Eenzaamheid herkennen, en dan? gaat in op de oorzaken, gevolgen en ook welke eerste stapjes je kunt zetten. Wil je meer dan is de workshop Basisprincipes een optie. De inzet van technologie bij het verminderen van eenzaamheid, kan dit wel? Deze vraag komt aan de orde in de workshop Als iedereen aan zichzelf denkt, is niemand alleen.

Via de Vrijwilligersacademie Fryslan bied ik deze workshops ook aan, als open aanbod en als aanbod op maat. Voor het open aanbod heeft de provincie Fryslan vouchers beschikbaar gesteld. De provincie Fryslân vindt dat vrijwilligers onmisbaar zijn voor de Fryske mienskip en geeft vrijwilligers daarom de kans om gratis of met flinke korting een training of workshop naar keus te volgen. Zo hoopt de provincie Fryslân dat vrijwilligers met nóg meer plezier en voldoening hun vrijwilligerswerk kunnen doen.

Hoe werkt het? Vrijwilligers kunnen eenmalig een voucher inzetten voor een gratis training of workshop of een korting van €100,- . Vrijwilligers kunnen uit het Open Aanbod van vafryslan.nl een training of workshop uitkiezen. De workshops die ik aanbied, doen ook mee en zijn te herkennen aan het woord ‘Voucher’. Het aanvragen van een voucher is niet nodig, dit gaat automatisch. Vul het inschrijfformulier in en vink onderaan het vakje ‘Ja, ik zet mijn voucher in!’
Personal Training Certification